Amys Granola
Måste ta mig tid att göra egen Granola någon dag (när jag inte ligger utslagen på soffan av utmattning efter heldag på jobbet - det börjar bli tungt nu).
Har provat Amys en gång förut och den blir verkligen god!
Här är ett enkelt grundrecept att utgå från, sätt först ugnen på 175 grader:
- 8 dl havregryn (du kan blanda med rågflingor eller ta någon grynblandning - det gör jag ofta)
- 2 dl kruskakli eller vetekli
- 2 dl pumpafrön/solroskärnor eller blandning
- 1 dl linfrön
- 2 dl grovhackade nötter (mandlar, hasselnötter, cashewnötter, dina favoritsorter helt enkelt!)
Blanda alla ingredienser ovan i en stor bunke. Tag fram en kastrull och häll i:
- 2 dl vatten
- 1 tsk kanel
- 2 tsk mald kardemumma, eller för ännu mer smak 10 färska mortlade kardemummakärnor
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 dl farinsocker eller mörkt muscovadosocker (går såklart att minska, t ex halvera både socker och sirap för lite ökad nyttighetsfaktor...)
- 1 dl mörk sirap
- 1 dl solrosolja eller annan vegetabilisk olja
- 1 msk honung
Rör om medan du värmer (koka inte) blandningen och häll sedan över det torra i bunken. Blanda ordentligt och sprid ut på två plåtar täckta med bakplåtspapper. Rosta i ugnen ca 30 min, blanda om minst 3 gånger under tiden. Det bränns väldigt lätt så håll koll!
Ta ut plåtarna och låt svalna lite. Häll på torkad frukt eller bär, ca 150-200 g. Sist använde jag aprikoser, gången innan blandade bär...